Saya yang memang Saya

Monday, April 23, 2012

Roti Bakar dan Kari


yuhuu =)

Huh!!! Tepanjat Maimon! tak pernah-pernah buat entry di pagi hari, tiba-tiba pagi ni gigih pula mengetuk keyboard menaip untuk blog. Alah sambil-sambil menunggu ulangan cerita Nora Elena pukul 10.30 kejap lagi eh, eh bukan Nora Elena...emmm sementara menunggu idea untuk mengarang literature review datang menjelma hihi kita borak-boraklah dulu dekat sini. Nak borak-borak dengan jiran sebelah-menyebelah kaedahnya asyik berkunci mangga je rumah masing-masing. Tak dapat nak buat perjumpaan dengan ahli mesyuarat tingkap (kalau tak paham pergi tgk cerita P. Ramlee and NO, I'm not that old).

Pagi ni macam biasa, kita bangun gosokkan baju suami untuk ke pejabat (menaip sambil feeling2 Izzah Ombak Rindu) lepas tu kita ke dapur untuk buatkan sarapan suami kiteww hihihi. Rasa mithali sangat sangat, hark tuiii!! Drop it, Erin!

Ok, dengan intonasi normal, saya menyambung cerita. Saya ni jenis yang jarang plan apa nak makan atau sediakan untuk sarapan pagi. Kadang-kadang malam sebelumnya hanya ada rough idea apa nak sediakan untuk esok paginya. Malam semalam ala-ala tercari idea nak prepare apa untuk breakfast then teringat ada lebihan kari daging yang saya masak semalam. Terus otak kata, "OK, setel!!!". Amboi, mementanglah suami pencinta tegar kari, terus otak bagi green light. But seriously, saya percaya suami saya tak akan marah andai kata saya buat tabiat hanya masak lauk kari dan kuah kicap sepanjang tahun. He will survive!!

Jadi saya pun masuk dapur, panaskan kari. Lepas tu baru nak terfikir ye, eh nak makan kari dengan apa ni? Tak kan dengan nasi sejuk kot. Tengok ada roti putih banyak lagi, otak terus, "OK, setel!!!". Tapi, rasa kurang mithali pula kalau nak hidang kari dengan roti kosong macam tu je kan, macam tak ada effort pula rasanya hihihi (statement feeling2 buat presentation assignment).

Teringat pula suami suka roti sapu mentega yang dibakar.Dia suka puji tau kalau saya buat roti+sapu mentega+bakar masak atas frying pan kosong+tak letak minyak tu. Buat saya malu je sebab cara dia cakap tu macam saya dah come out dengan resepi yang paling brilliant di muka bumi ini. Padahal, yang ado je. Budak kecik pun tahu buat, chettt!!! Bezanya daku masak atas frying pan instead of toaster kerana di rumahku ini tiada toaster sobs,sobs,sobsss. Sampai hati korang tak hadiahkan toaster sempena perkahwinanku dulu sobs,sobs! Dan aku yang cheapskate ni pun sampai hati berkata, "Buat apa nak beli toaster sedangkan boleh buat roti bakar dengan frying pan!!!!". Oh, cheapskatenya diriku.

Sambil-sambil saya panaskan kari, masak roti tu, saya terbayangkan kesedapan kari yang saya masak sendiri itu. Ya, saya sedang perasan. Hihi, bukanlah tapi saya ni ada perception iaitu kari yang dimasak akan rasa lebih sedap bila kita makan esoknya. Rasa lebih kaw gitu. Lepas tu teringat, uish bestnya kalau dapat makan kari yang tengah perhangat ni dengan roti canai home-made. Uishh hampir meleleh air liur. Tapi kita tak tahu buat roti canai sendiri! Kalau tahu pun gerenti kita malas nak mencanai bagai pagi-pagi ni. Jadi kita sedapkan hati, makan dengan roti putih gardenia pun ok what!!!

Suami kita makan dulu sambil kita sediakan air permintaannya, teh tarik. Sebab apa kata air permintaan, sebab kita tanya, nak air apa? Kalau kita tak tanya dulu, terus sediakan je maknanya bukan air permintaan ye kawan-kawan. Gitu pulak?? YE, gitu! Mula-mula berkerut sebab rasa nak buat teh tarik tu leceh, tapi saya buat juga sebab dah gatal-gatal tanya, suami pun dah jawab nak air apa, lepas tu tak kan tak nak buat pula. Masa kita hidang air tu, suami pun puji, "sedap juga awak goreng roti ni". Saya dah macam, "goreng???". Oh, baru teringat itu just his personal choice of word untuk menerangkan dia suka cara saya sediakan roti tu. Jadi saya pun senyum je sambil dalam hati cakap, "awak memang sukalah setiap kali saya buat roti macam tu, short term memory punya suamiku".

Lepas dia dah pergi kerja, barulah kita menghadap sarapan kita. Kita makan saki baki je sobs, sobs. Ah, sudah Erin!! jangan nak buat cerita sedih. Banyak je kuah tu lagi. Kita tak makan sekali dengan suami kita bukan sebab takut kari tak cukup, tapi sebab kita ambil pil zat besi. Kena tunggu setengah jam selepas ambil pil baru boleh makan benda lain untuk penyerapan zat yang lebih awesome! Kita pun dengan pasrahnya nak makanlah ni. Pasrah sebab roti yang kita prepare untuk diri kita tu hangus sikit sebab kita dengan mithalinya melayan suami kita berborak masa dia makan sambil terlupa roti di frying pan.

Bismillah, kita cubit roti ala-ala hangus dan cicahkan ke dalam kuah kari, kita masukkan dalam mulut. Oh, awesomenya rasa roti lawan dengan kari ni!!! Macam, macam, macam makan roti canai home made dengan kari yang kita idamkan tadi!!! Hahahaha over tak saya? But seriously, itulah yang saya rasa. Dalam kepasrahan menyuap roti hangus, Allah anugerahkan rasa sedap dalam kunyahan saya itu. Tak tahu apa yang buat rasa roti bakar cicah kari tu terasa sedap benar di tekak saya, sama ada menteganya ke, tahap kehangusannnya ke atau karinya yang dapat mengcover kehangusan roti? Serious, saya tak tahu. Yang pasti, saya berselera makan sarapan roti mentega bakar hangus cicah dengan kari daging semalam dan ohhhhh dengan teh tarik pulak tu. Allah, sedapnya!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...