Saya yang memang Saya

Wednesday, August 31, 2011

Syawal Kali Ini...


Alhamdulillah...

Sekali lagi dapat merasai nikmat bergembira menyambut hari besar.. 

Namun sedikit berbeza tahun ini...tahun 2011..saya menyambut Syawal dengan adanya suami di sisi; bukan lagi sebagai anak dara malas-malas-manja ibu.

Walau ada hiba mencuit (tak biasa berjauh daripada keluarga kekdahnya), tapi hati girang juga punya kesempatan berpuasa, bersahur dan berhari raya di kampung..kampung suami di Temerloh, Pahang. Saya yang tak punya kampung sebelum ini, dapat juga menumpang rasa suasana baru kali ini.

Beberapa kelainan dalam pengalaman di suasana baru ini buat saya rasa, "wow, perkahwinan adalah ejen pertembungan dan pertukaran budaya yang menakjubkan!". acehhh....

Walaupun saya adalah manusia "awkward forever to new environment" tapi saya cuba sehabis baik membantutkan usaha diri untuk 'kawalan ayu' dan menuju ke matlamat 'menikmati hingga terpenuh'. Oh, tapi saya masih perlukan penggayaan 'kawalan ayu' dan 'saya comel, tidakkah anda fikir begitu?' semasa bergambar agar rakan-rakan laman sosial akan memuji keremajaan wajah ketika mereka menstalk album raya yang akan saya upload di fb kelak.

( saya mahu upload gambar yang diambil pada pagi raya di post ini untuk bermegah-megah, tapi oleh sebab hubungan internet di kampung tidak begitu memberangsangkan, mahu lemau dibuatnya nanti maka lupakan saja niat yang tak sesuci lebaran itu)

Ramadan dan Syawal tahun ni sudah saya tempoh plot ceritanya. Semoga diberi kesempatan oleh-Nya untuk menjenguk Syawal yang akan datang pula. Tentunya di samping insan-insan kecintaan saya, my support system..Insyaallah..



Friday, August 12, 2011

ke Hat Yai dgn Rerakan - 1

Salam Ramadan utk semua!!!

Dalam bulan yg mulia ni, kita amat digalakkan membersihkan jiwa dan memperbanyakan amalan. Maka, adalah amat afdal sekiranya anda dpt menghulurkan kemaafan terhadap diri sy sambil menahan diri dari melempang wajah ini kerana bakal menghidangkan anda dgn entri yg agak2 nak basi ni. 

Kejadian berlaku sekitar bulan Julai yg lalu. 

Alkisah, sy telah dipelawa oleh rakan sekelas iaitu en. Emi Bakar atau nama pentasnya, Emilia Ayu utk menyertai beliau dlm sebuah lawatan sambil 'belajar' (baca: shopping sampai bankrap) ke Hat Yai.

Sy yg bermuram durja kerana pelan 'lawatan dlm negeri' ke Gambang yg sebelum ini tidak menjadi segera kebah tatkala menerima pelawaan hajak2 mak hayam itu. 

Dgn kadar segera, sy menghantar khidmat pesanan ringkas ke hadapan rakan baik, cik puan Aju utk memaksanya menemani sy ke sana lantaran maklum benar sy bahawa sang suami tidak akan dpt turut serta akibat ditipu oleh pentipu, p.t.p.t.pu. 

Arakian, kami pun berangkat pd malam hari Jumaat menaiki bas ekspres rakyat dua tingkat dr hentian Puduraya tepat jam 11 malam meninggalkan tanah Kuala Lumpur yg bakal 'dibersihkan 2.0' esok harinya. 



keberangkatan pergi di malam hari


selamat sampai - subuh hari - muka x mandi pagi


imigresen bukit kayu hitam rasanya ni


Sebaik turun di stesen bas bandar hat yai, berdesup pergi membeli tiket utk pulang kelak. Kalau tak terus beli, takut nanti tak balik2 hahaha.. Harga tiket emm.. dah lupa..460 baht (RM46) rasanya.


ahli rombongan cik kiah - dr kiri acan, narz, aju & emi


sudah beli tiket utk pulang KL, serbu tuk tuk pula


teruja!! pertama kali naik tuk tuk.. berwarna-warni tuk tuk ni


Si oppa kacak, Narz Tashriq bercadang nak bawa kami bermalam di sebuah hotel yg pernah dia pergi  tapi penuh pula. Kemudian pemandu tuk tuk cadangkan kami ke satu hotel lain. Kami ikutkan saje sebab katanya murah saja dan masih dekat utk ke bandar.


hotel kami menginap (gambar culik dr fb emi)


Cadangnya nak membersihkan diri dulu sebelum keluar makan dan meninjau bandar tapi bilik kami masih belum sedia utk diterjah. Jadi kami tinggalkan saje bagasi2 kami di reception area supaya kami boleh melayan kehendak perut yg tgh tunjuk perasaan kerana tak diberikan haknya hihi..


udang yg besar, segar, sedap lagi murah!!





ayam!!









dlm nak cari kedai makan, masing2 tersangkut beli spek hitam seorg satu


kami makan di restoran hamid


pose dlm kelaparan tetap melentix letupz





Makanan di Hamid Restaurant enak dan murah juga. Sirap di hat yai mmg terbaik!! lain dr yg ada di Malaysia. Usai makan, kami menuju ke Lee Gardens Plaza kerana tergoda dgn display kasut2 cantik yg kami lihat dr kedai makan lagi hahaha.

Sampai di sana kami lebih byk melihat2 saje atau aim apa yg kami mahu beli sbb menurut narz, harga di mall agak mahal berbanding pasar2 yg bakal kami kunjungi nanti.Tambah lagi, kami boleh dtg lagi esok harinya sebelum menaiki bas utk pulang.

Tapi bagi saya, kalau dah betul2 berkenan sebaiknya beli saja. Tempat lain mungkin tidak ada seperti yg kita mahukan itu. Contohnya, design mungkin sama tapi warna merah jambu belacan yg kita berkenan tu sudah tidak ada pula. Meleleh pula air liur kempunan sbb tak dapat apa yg diidam..

Selain itu, kami juga singgah di "Idea Market Cool" yg ada di dalam plaza tersebut. Tempat ni hanya ada pada setiap hari Sabtu dan Ahad saja bermula jam 11 pagi. Sangat2 menarik apa yg ditawarkan di sini. Kebanyakan peniaga menjual kraf yg mereka hasilkan sendiri. Hasil kerja tangan mereka amat2 comel dan kreatif!!




















Selesai cuci mata di sana, kami kembali ke hotel utk bersihkan diri dan keluar semula utk ke pasar terapung Klonghae. Oh pasar tu bukan terapung di udara ye tapi terapung dalam sampan. Kesemua peniaga berjualan dr dalam sampan kecil mereka di tebing sungai. Sangat teruja berada di sana. Pelbagai jenis hidangan Thai dapat dinikmati di sini tanpa merabakkan kocek. Kagum sebab makanan mereka sgt enak dan lumayan tetapi masih murah. 


berkaki bengkok di pintu gerbang pasar terapung


nampak tak kat bawah tu berderet sampan2 jualan


culik gambar dr fb emi lg











teh susu dlm bekas buluh!! straw pun buluh gak haha





sushi



kumbang goreng, anyone?



jelly





menikmati juadah masing2



makanan eksotik haha


Sesudah menolak tawaran utk melihat 'tarian-tanpa-baju-anak2-dara-(dara-ke?)-baru-nak-naik' kami ingat nak melawat tempat2 yg bersejarah kononnya sebagai cubaan mengaburi niat sebenar lawatan kami yg hanya mahu berbelanja sakan di jualan murah. Tapi kesukaran berkomunikasi dgn pemandu tuk tuk dan tiada kajian mendalam tentang geografi hat yai di pihak kami telah membantutkan niat kami utk menyelusuri sejarah thai yg berabad lama itu.

Senang cerita, "driver, go to night market, night market!!". Ya ampun teramat best kat night market ni ye. Dekat sinilah duit banyak berterbangan bebas. Itu pun masih x sedar diri dari koma lagi, merungut2 kesal banyak lagi benda tak beli hahaha saya memang pentamak. Di night market ni banyak jual baju2, kasut dan beg yg sgt stylo-mylo dan terkini tetapi kualitinya sendiri mau ingatlah yg ini adalah "made in Thailand". 

Saya dah tak terlarat nak ambil gambar masa ini. Ralit giat bershopping. Kedai mak ai banyaknya... Bersesak-sesak dr satu kedai ke satu kedai yang lain buat saya kelelahan dalam keterujaan. Naik patah tangan juga membawa barang (aceh mcm banyak sgt shopping!!)

Sesudah terkedu melihat baki duit yg ada dalam dompet, perut terus berkeriuk lapar. Apa lagi, jom soru! Nasi ayam dia memang terbaekklah.. Ice blended pun terangkat dgn whipped cream yg giler banyak cuma 20 baht je (RM2). 








Selesai mengisi perut, sambung shopping lagi?? haha..  Dalam perjalanan ke hotel dgn badan yg luncai, kami ambil keputusan utk mendapatkan khidmat thai massage ehem2... jadi balik hotel, letak barang. Walaupun dah rasa nak pengsan atas katil je masa ni still keluar balik utk berurut. 

Kami ambil foot massage for 1 hour hanya 300/350 baht (RM30/35, tak berapa ingat). Tajuk album je foot massage tapi dari hujung kaki hingga ke kepala diurut dgn sungguh2 oleh si pengurut-yang-tidak-bercakap-sepatah-pun dengan saya. Tapi memang asyik ah ah sungguhlah dia urut. Tak sakit badan pun, lebih kepada legaaa... Serius best!! Berbaloi amat!! Lepas urut, dia bagi minum teh (apa tak tau).


muka ala 'kukus' selepas diurut



bergambar saje makannya tidak sbb harooommm



hatyai at night  make u crayyzyy hayypayyy 


sempat lagi mentapau mamam di malam hari


Lepas tu balik hotel, makan yg ditapau tadi dan tidoooorrrrzzzz. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...