Saya yang memang Saya

Wednesday, July 27, 2011

Enam Bulan...

bersama-sama...

heart you ;)  credit: saiful reduan photograher

Tuesday, July 26, 2011

Rasa-rasa Vietnam

Kata orang, ada banyak cara utk mengenali sesebuah negara. Salah satunya (yg paling best sebenarnya) adalah melalui makanan. Tetapi ada cabarannya juga sebab agak sukar mencari makan halal di sesetengah tempat yg dikunjungi.

Maka kalau dah jumpa yg halal harusss SERBU!! Tambah2 lagi kalau x perlu prg jauh2 utk dapatkannya.

* Mukadimah yang "cam best" kunun2 berniat baik mempelajari budaya org lain padahal nak cover tabiat diri yg teramat gemar melantak dewasa ini.

Cerita ni dah lama tapi sekarang baru nk tulis kerana saya amat MALAS. 

Alkisahnya kakak saya telah membeli tawaran dr Groupon spt gambar di bawah ni.






Masih tak faham apa yg kami dapat dari tawaran ni? Mari saya terangkan. Rasanya ramai yg sudah familiar dgn Groupon yg menawarkan promosi2 menarik sambil kononnya menyelamatkan saku bukan. Jadi pastinya tawaran ini bukan percuma ye tetapi perlu dibeli. Beli dgn harga istimewa hihi..

Dgn harga istimewa itu (lebih drp 50% potongan dr harga asal sebanyak RM102.85), kami dapat hidangan makan malam utk empat orang di restoran makanan Vietnam, Du Viet Restaurant & Cafe. Kami akan dihidangkan dgn "wrap & roll appetizer platter" dan "vietnamese noodles".


wrap and  roll platter
(gambar diculik dr website restoran)

Apa menariknya makanan ini? Kejap ye, sy copy and paste dr website sajelah. Malas katanya. 

Wrap and Roll Platter (“Banh Hoi”) aka Mixed Grill Platter - A combination of appertizers for 3-4 to share, comprising Sugarcane Shrimps, Fried Imperial Springrolls, Fresh Summer Rolls with grilled chicken & beef, served with fresh veggies, rice vermicelli and rice papers. Diners get to make their own fresh summer rolls.

Utk noodles pula, kami diberi dua pilihan:


Pilihan 1: Traditional Chicken and Prawn Noodles Soup

Traditional Chicken and Prawn Noodles Soup - For non-beef eaters, this is the equivalent of the famous beef noodles. Same spices in chicken stock, served with veggies.

atau.....

Pilihan 2: Traditional mixed beef noodles

Pho Noodles Soup - Traditional mixed beef noodles. The most recognizable dish in Vietnamese cuisine, served with bean sprout, basil, mint, lime and our home-made chilli sauce. A must-try, simply for a Pho’licious experience! 

Kedua-dua pilihan pun sedap! dan mengenyangkan hihi.. Portionnya agak lumayan juga sbb tu sy tak larat nak habiskan semangkuk tu

Kami hanya entitled utk 2 menu di atas tapi menu2 lain yg ditawarkan restoran ni tak kurang menariknya. Jenguklah ke website mereka utk melelehkan air liur anda.

Selain itu, kami juga telah memesan pencuci mulut yg lazatzzzz.. yang ini dikenakan bayaran tambahan kerana tak termasuk dalam tawaran yg sedang diperkatakan dlm post ini ya.
Pancake durian yg rasa betul2 mcm durian!!


Kopi vietnam yg kaw kau! Ok, ini bukan pencuci mulut, lari tajuk..

Ada lagi satu pencuci mulut yg kami pesan tapi tak ada pula gambarnya. Seperti biasa, saya tak sempat snap gambar2 makanan kerana sy memang dasar pelahap, nampak makanan terus nak terkam!

Tak tahulah sama ada betul2 berbaloi atau tidak tawaran ni tapi yg penting sy puas hati kerana dpt cuba sesuatu yg baru dan sedapppp! Juga gembira kerana dpt feeling2 pelancong di negara sendiri dan berpura-pura kekok dan jakun sambil melipat kulit popiah.





Sebenarnya nak tunjuk tagline di kulit buku menu tu "the real vietnamese experience!" cewah.. kononnya kalau dtg ke restoran ni boleh rasa mcm betul2 berada di Vietnamlah kaedahnya. 

Oh, utk pengetahuan, kami pergi ke Du Viet Restaurant and Cafe outlet di Uptown Damansara. Selain yg di sini, ada tiga lagi outlet iaitu di KLCC, Sunway dan Pavillion.

Suka bila kami dtg ke restoran ni, disambut mesra oleh pemilik kedai kalau saya tak silap. Seorang perempuan Cina (atau Vietnam?? saya tak pasti). Dia siap bagi penerangan tentang makanan yg dihidangkan dan bagaimana cara makan yg betul. Suasana sekitar restoran pun menambah keterujaan utk makan di sini. Mak saya siap mengidam nak datang lagi makan popiah goreng kat sini tapi belum berkesempatan untuk ke sana lagi buat masa ini. 










Oh sekarang saya rasa macam mahu rasa-rasa makanan dr negara lain pula! Mahu, mahu makan!!! 

Kamu pun cubalah sesuatu yg baru!! (tiru ayat Yuna dlm iklan Libresse)

Ok sampai jumpa lagi...Bubye..


Tuesday, July 5, 2011

Kain Baju Nikah Airmata

Bertunang - akhir bulan April 2010.

Buat keputusan nak kahwin - akhir bulan September 2010

Tarikh nikah - 29 Januari 2011

Tarikh sanding - 30 Januari 2011

Tempoh utk buat persiapan kahwin - 3 bulan saja

Tempoh utk kumpul duit - 3 bulan tapi X SEMPAT LANGSUNG!

Situasi "bonus" 1 - berhenti dr kerja tetap akhir bulan Oktober 2010

Situasi "bonus" 2 - elaun sambung master KONONNYA masuk bulan Januari 2011 tapi hampeh akhirnya dpt bulan Mac 2011

Sumber pendapatan menjelang hari kahwin - X ADA LANGSUNG!!

..................................................................................................................

Jadi boleh tak bayangkan perasaan sy semasa merancang majlis perkahwinan sy? Sgt2 TENSI!! Sy menjadi sgt2 emotional & super sensitive!

Hajat nak menyarung baju nikah dari kain renda perancis terpaksa sy peruk2 ke ruang hati yg paling dalam cewah mcm teruk benor keadaannya. Ye sekarang rasa mcm x ada apa sgt tapi waktu itu sy benar2 hampa, terkilan & rasa nak nangis meraung2 dgn keadaan ekonomi diri. Nak harapkan simpanan pun berapa sen je yg ada.

Pakej perkahwinan yg sy ambil hanya sediakan sepersalinan baju utk bersanding. Maknanya baju utk dipakai pd hari nikah tiada dan perlu sy sediakan sendiri atau buat sewa tambahan.

Oktober 2010 menjelma. Sy hanya ada 3 bulan saja lagi menjelang hari nikah. Mahu atau tidak, kain utk baju nikah perlu sy beli segera. Kalau tidak, mungkin tidak ada langsung tukang jahit yg sanggup menerima tempahan baju kahwin di saat2 akhir begini. Ya, tempah dgn tailor saje, mendapatkan khidmat designer bukan satu pilihan pun dlm situasi poket kering seperti ini. 

Berbekalkan duit RM300, sy ditemani tunangan mencari kain utk baju nikah. Tempat pertama yg kami jejaki ialah Jakel kerana ini kononnya:


Pakej Promosi Pengantin RM159

Tak sabar utk melihat himpunan kain yg ditawarkan tapi sesudah berada di situ sales assistant pun tunjukkan kain2 dlm range harga promosi tu, serta-merta hati sy rasa luluh amat. Sbb sy impikan kain yg *ehem2 "glamour" utk baju nikah sy tapi yg di depan mata cuma kain2 chiffon yg simple. Bukannya tak cantik, bukan buruk cuma terasa amat simple bagi sy. Lebih sesuai utk persalinan bertunang barangkali.

Satu pun x menepati citarasa. SA itu tunjukkan kain yg lebih "meriah". Hati agak tertarik tapi sekejap cuma. Apabila terdengar dia menyebut harga lebih dr yg ada di kocek, hati jadi x keruan semula. Terlupa langsung yg di situ ada kemungkinan utk dpt harga jauh lebih murah drp yg dipaparkan jika kena cara menawarnya. Sensitiflah katakan. Entahlah rapuh betul semangat sy waktu itu.

Terus tarik tangan tunang menonong keluar dr Jakel. SA itu cuba pujuk2 tengok kain2 yg lain pun tak sy endahkan. Kalau tak silap, selepas itu sy ke Gulati's & beberapa kedai berhampiran di Jalan TAR itu. Perkara lebih kurang sama terjadi. Kalau nak kain yg "meriah" tambah2 lagi french lace - perlu ada RM400 ke atas. Macam mana nk beli sedangkan sy cuma ada RM300 cukup2 saja utk beli kain. Belum lagi harga upah jahitnya nanti.

Saya tahan rasa nak menjerit. Dalam otak dah "blank", tak tahu kedai mana lagi yg harus dituju utk dapatkan harga murah. Badan rasa penat sgt nk keluar masuk mana2 kedai utk survey harga walaupun baru saja sejam dua berlalu. Gara2 terlalu kecewa. Padahal sekarang sy rasa, tak perlulah kot nak rasa setragik itu kann.. Terbawa dek emosi sgt sy saat itu.

Saya masuk ke kedai kain "Gallery First Impression". Kain2 lace nampak keras kejung pada pandangan mata. Tapi hati dah give up untuk tetap dgn pendirian tentang jenis kain pilihan. Harga2 pakej kebanyakannya lebih rendah dr yg ada tersimpan di kocek. Mampu utk sy miliki.

Ada juga design kain yg seakan2 serupa dgn kain yg sy lihat di Jakel sebelumnya. Tak pasti pakej mana lebih berbaloi, harga lebih kurang sama. Malas nak berpatah balik ke Jakel utk bandingkan harga, maklum saje semangat yg patah masih belum kebah.

Pasrah.. sy benar2 pasrah. Hati berkata yg sy tak akan berjumpa dgn kain idaman hati dgn bekalan duit sebanyak itu di mana2 kedai pun kononnya. Jadi buat apa penat2 nak mencari2 lagi! Pilih saja salah satu dr kain yg ada dlm kedai "Gallery First Impression" ini. Biarlah tak berkenan pun, nak buat macam mana lagi.

Belek pny belek, sy berkeputusan memilih kain yg seakan2 di Jakel itu. Hati pasrah tapi bukan redha hahaha macam mana tu??







Kain lace 2 meter + lapik satin putih 4 meter + 5 meter satin utk lelaki = RM225




Selepas dah bayar, kain dah bertukar tangan, rasa kepuasan mahupun gembira masih x kunjung dlm perasaan. Tak lama kemudian.... sy menangis.. cuba melempiaskan rasa kecewa. Tunang yg memerhati jadi keliru sbb sy tak berterus-terang dgn dia. Sayup dia berkata, "kalau tak suka kenapa beli? Saya tak paksa pun..". Perlahan2 sy rasa bersalah pula kpd tunang sbb berperangai psycho di depannya.

I pull myself together saying that this is not the end of the world for Godsake. Apalah sgt setakat baju yg kau nak pakai sekejap tu berbanding kesempatan utk hidup bersama dlm berkat Allah.

Kemudiannya sy amalkan prinsip, ala dah sampai harinya, kalau pakai nanti confirm akan cantik punyalah. Insyaallah seri pengantin akan ada. Macam itulah sy pujuk hati.

Dari kejadian ini sy belajar yg bukan semua yg kita impikan boleh termakbul dgn mudah. Impian bukan utk diangan2kan sahaja tapi perlu disertai usaha yg gigih. Mungkin salah sy kerana tak merancang dgn baik, mungkin juga bukan rezeki sy kerana Allah tahu apa yg lebih baik utk sy. Mungkin juga meghindarkan sy dr membazir atau mengelakkan sy dr perasaan riak. Allah sahaja yg tahu rahsianya. 

Ini cuma secebis bahagian hidup yg ditetapkan utk sy jalani. Mudah-mudahan bahagian yg lain lancar hendaknya. Semoga juga mereka yg lain gembira dgn bahagian hidup masing-masing.


bahagian baju yg sy suka wewitt..

Monday, July 4, 2011

Stir Fried Beef - Percubaan Pertama

Wah...lama sy tinggalkan blog ni x berupdate. Beberapa hal peribadi yg terjadi telah merencat keinginan berblogging spt biasa kebelakangan ini.

Mood bercerita sy agak terjejas sikit maka mari ke sesi cerita bergambar saja. Cakap sikit ada gambar... senang, x payah cerita panjang lebar.

Beberapa hari lepas sy telah mencuba resipi "stir fried beef" buat pertama kalinya. Seronok dpt mencuba hidangan baru. Jadi sy teruja utk berkongsi dgn semua walaupun mungkin sudah ada yg tahu bagaimana cara nak memasaknya.


Hasilnya...nyum nyum


Sy kenal hidangan ni sewaktu bekerja dlm production rancangan memasak "Jom Rasa". Chef Sabri yg mengendalikan rancangan itu telah menyediakan hidangan ini dlm salah satu episod. Chef sengaja masak lebih supaya krew semua dpt merasa sama. Memang sedap!

Tapi oleh kerana dulu sy x minat langsung memasak, sy x ambil pusing pun cara nk memasaknya walaupun masa shooting masak itu sy berdiri tercangak depan chef. Satu pun x masuk kepala otak.

Sekarang bila dah kehabisan idea nak sediakan hidangan utk keluarga barulah menggelupur nak carik balik resepi tu. Sy mainkan semula dvd utk salin resepinya hihi.

Resepi asalnya "Stir Fried Beef with Celery". Tapi sebab di dapur sy x ada saderi, sy gantikan dgn brokoli haha sesuka hati je. Mesti saderi lebih sesuaikan so jgn ikut saya ye. Gunakan saderi ye kwn2.

Mari kita sediakan bahan2 utk  Stir Fried Beef

- Cili kering, bawang putih, halia




- Putik jagung



-Lobak merah



- Brokoli (sepatutnya batang saderi ye)



- Daging, sos tiram, kicap cair/ kicap pekat, garam, gula, kiub pati ayam, minyak masak


Bahan2 semua sudah sedia? Mari mula memasak!


1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih, cili kering dan halia.







2. Masukkan daging. Kalau daging yg anda beli jenis agak liat mungkin perlu rebus dahulu. Kalau x liat potos nipis saje sudah cukup. Kalau boleh potong lebih nipis dr gambar di bawah ni spy cepat empuknya.



3. Masukkan sos tiram dlm 3 sudu. Sy x pasti chef masukkan kicap apa jadi sy masukkan kicap cair 2 sudu dan kicap pekat yg biasa tu 1 sudu.

4. Campakkan lobak merah.




5. Lemparkan saderi. Sy x ada saderi, guna brokoli je la.




6. Masukkan putik jagung pula.



7. Meriahkan rasanya dgn sikit garam (mungkin juga x perlu kalau dah cukup masin dr sos tiram dan kicap cair), gula dan kiub pati ayam.

Pastikan daging anda sudah cukup empuk kemudian hidangkan dgn penuh bergaya!

Selamat ke dapur uols!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...