Saya yang memang Saya

Wednesday, June 16, 2010

Pencernaan Terlampau

Satu hari tu, masa balik dr kerja, Sukur ajak aku gi makan..dia ada sebut nk makan steamboat..xdelah beriya tapi mesej yg dia teringin tu sampailah kat aku. Lagipun beberapa hari sebelum tu pun dia ada mentioned nk makan steamboat jugak tapi aku wat x tau je..

Tetibe aku macam takut terjadinya adegan batu belah batu bertangkup kt depan mata aku, jadi aku pun setuju jelah walaupun aku adalah sgt mengantuk, nak balik rumah & nak makan masakan mak aku.

Aku pikir2 nak gi mana ek? Mula2 ingat nak gi Johnny's pastu aku rasa cam x berbaloi sbb kalau pilih pakej utk 2 org tu, byk yg aku x makan..so ingat nk g ke kedai Thai steamboat kt ampang tapi entahlah masa tu rasa cam kedai tu jauh sgt dr angkasapuri pastu terbayang lak jalan yg jem nak ke sana. Dahlah aku ngantuk tahap gaban..Pastu aku terfikir gi jelah kedai steamboat kt wangsa maju tu (malas nk mention nama) walaupun aku dah tau rasa die takat so so je. Bolehlah dari takde, pikir aku.

So kteorg pun ke sana..order steamboat ala carte yg agak hampeh sbb cam 'kedek' je dia bagi bahan2 tu sume..anyway ini 1st time aku order ala carte, slalunya amek buffet so xtaulah akan hampagas camni..ketam sederhana kecik sekor je dia bagi, udang halus ade la dlm 4,5 ekor, cendawan sikit, kerang yg mcm pjg2 tu x tau nama ade 4, ayam sikit, ball2 tu biasa tu ade la jugak, sotong, telur & telur puyuh tu jelah kot yg lain2 sume sayur..dahla agak hitam2 sikit sayur tu, x basuh agaknya..

Utk sup, aku pilih sup tom yam..sukur pulak nak sup tulang which is fine to me tapi aku agak geram sbb budak yg amek order tu x terangkan pun kat kteorg yg klu pilih sup tulang tu kena tambah rm3. Aku mmg dah nmpak dlm buku menu tu kena tambah rm3 tapi sukur x nmpak..aku bukanlah kedekut tapi sbgai pelanggan bukan ke kita berhak diberitahu & dia sbgai peniaga bukan ke patut mmberitahu kalau ada ape2 additional charge kan..ni x, diamkan aje, macam takut kalau dia bagitau nnt kteorg cancel pilih yg tu isk3..

Lepas tu, biasalah dia pasangkan dapur utk steamboat n makanan pun sampai. Sukur masukkan hampir sume bahan2 ke dalam periuk yg dah berisi sup tu sbb da sgt lapar kan.. biasanya sebelum ni kalau makan steamboat, masuk bahan2 dalam 10, 15 minit pastu harus da menggelegak kan..bukan ke? tapi aku tgk sup tu x mndidih lagi aku tgk..

Mmm hairan pulak aku.."tapi xpe w'pun lapar apa kata kita tunggu sikit lagi supaya dia masak, sabar ek",aku pujuk diri aku sndri.

Tunggu lagi....

emm..perut da pedih tahan lapar ni..

isk da lama da ni, nape x mendidih lagi ni..

.................

ah! jom je lah makan bang..dapur or periuk dia ni bengong kot! pasal tu x kuar buih2 (mendidih) .. tapi bahan tu mesti da masak kan.. da lama da dlm periuk tu..

Sukur pun bukak penutup periuk & amek bahan2 tu, bahagikan kat aku sikit & ngappp!

Aku pulak senduk sup tom yam bubuh dalam mangkuk kecik & slurrrppp

emm tom yam i loike......

Da agak separuh aku makan, pastu aku noticed yg bahagian sup tulang tu kuar buih2..haa menggelegak pon aku kata dlm hati...pastu aku tgk bahagian sup tom yam yg dah agak banyak aku hirup.. erkkk emmm camtu je..xde tanda2 apa2 pun..tapi dah panas da ni (ayat menyedapkan hati...) & aku pun makan lagi...

Aku surrender awal sbb bahan2 tu ada yg aku x berapa gemar nak makan. yg aku gemar, dia bagi sikit je haruslah da habis...Pastu aku just perhati je sukur makan (aku mmg suka perhati dia makan, mcm best je sbb dia sentiasa nmpak berselera) Sambil2 tu aku perhati pulak periuk steamboat tu..keadaan masih sama:- sup tulang mendidih, sup tom yam yg adooo!! Demam agaknya periuk ni, sampai da habis makan pun x buih2 lagi ape cerrr..

Sukur pun x larat habiskan sumenya since aku da surrender awal so ktorang terus mintak bil, bayar n chalo..nk singgah kat JJ Wangsa Maju pulak yg ade dekat je kat situ, nak tapau tako tao n pil merit utk my sis...

Masa nak naik kereta tu aku rasa perut cam ada rasa semacam..memulas yg level mild punya.. Ok, abaikan! macam2 penyakit la ko ni erin, aku marah diri aku sendri.. sbb masa tu aku rasa mengantuk yg sgt2 sampai kepala pening & siang tadi aku x makan sgt so perut aku kosong sampai buatkan angin da sampai ke kepala, mabuk.. aku tahan seboleh mgkin sbb nak spend time ngan sukur so skang ni perut nk sakit lak mmg mengada la kan! menyampah kat diri sndri yg x tough kununnya..

Pastu rasa memulas tu hilang, tapi datang balik beberapa kali masa aku kat JJ..pun aku ignored je..x kuasa nk carik toilet sbb rasa nk mmbuang tu xde pun..then balik, makan sikit masakan mak aku sbb still lapor & tido mcm biasa..

Bangun2 je pagi esoknya aku rasa perut aku sakit nak membuang..tapi berdasarkan sakitnya tu, aku tau yg akan keluar ni mesti jenis2 buangan yg agak cair sbb style memulas dia tu aku kenal, jenis perut x sedap..aku ni bila perut x sedap sbb makanan x serasi or salah makan, dia akan keluar jenis yg aku ckp tadi, jenis cecair..kurang pepejal hehe

hmm mmg betul keluar macam yg aku agak tu tapi yg agak peliknya sebaik saje habis membuang tu perut aku rasa sakit followed by rasa memulas..apa hal lak ni..mmm seperti biasa, abaikan!

Aku breakfast mcm biasa kt opis pastu tgh2 makan tu rasa memulas yg dah xleh tahan2 lagi.. aku terus stop makan & g toilet..lg sekali perkara sama berlaku, habis je membuang, perut rasa sakit followed by rasa memulas..huhu terus x selera nak sambung makan..

Rasa memulas tu dtg lagi beberapa kali n agak2 x tahan cepat2 aku g toilet.. Leceh giler sbb aku kena berlari naik ke toilet tingkat atas sebabnya toilet tingkat opis aku tu ada 1 je utk dipakai beramai2 oleh sekian byk department berlainan & sgtlah tidak sesuai utk pelaburan besar lagi2 kalau jenis yg ada sembelit tu kann sbb baru je nak lama sikit mula la ko dgr org berdehem2 x pun buat2 berjalan kat luar nak bagitau yg dorang tgh tunggu turn kat luar mmm hampeh je...

Soo berulang alik la aku naik turun toilet ..Sah lah aku kini mengalami pencernaan terlampau atau dgn kate lainnya cirit birit..sampai waktu lunch aku kate, INI X BOLEH JADIK NI! Giler ahh mcm ni, mana nak buat kerja dgn org call2 x henti2, nak tahan jgn sampai tercirit, nak terkejar2 ke toilet tingkat atas lagi..

Balik je lah..kat umah senang sikit..just strip n go to the toilet..hehe dlm bilik je kan..

Since aku x g klinik sbb masih terkenang & terasa hati ngan doktor yg agak ignorance ngan keadaan aku masa aku g dapatkan rawatan dlm kes yg sama terjadi sebelum ni, pencernaan terlampau tu berterusan sampai esok harinya..kecibaian bertebaran betullah!

Aku pikir2 balik apa yg aku makan ek sampai jadik macam ni sbb sukur yg makan sama ngan aku ok je..emm x kan masakan mak yg aku makan lewat malam tu pulak penyebabnya..famili aku pun ok je..

Hmm tapi kann..masa makan steamboat tu sukur pilih sup tulang & aku pulak pilih sup tom yam... sukur masukkan bahan2 yg dia nak dalam bahagian sup tulang & bahan2 utk aku dlm sup tom yam..sukur hirup sup tulang & aku hirup sup tom yam..flashback pd mlm kejadian, masa aku perhati sukur makan, aku jugak ada perhati periuk sup steamboat & pause di situ..perhatikan! dlm periuk..spot the difference..ye betul! sup tulang mendidih n sup tom yam tidakkkk!!!!!

DEMMM....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...