Saya yang memang Saya

Thursday, May 6, 2010

Bertunang Si Anak Daro

Ok nak cite pasal aku bertunang..da basi baru nk wat entry haha..nk wat camne xde mood la nk taip2 bagai..rase cam nk bercerita je sambil la laptop ni taip sndri...

Oklah camni aku bertunang hari sabtu, 24 april 2010. Hari sebelumnye, hari jumaat tu aku sempat g kemas anjung umah aku yg macam hutan+sarang kucing beranak tu. serius..korang x kan percaye barang2 yg boleh ditemui d ctu haha..mcm2 khazanah mak nenek ade.. dorang ni mmg taw..selalu barang2 yg dorang xnak pakai lagi dorang cam syg nk buang.. cam takut sgt nk kene pakai balik bende tu 1 day nnt ke..so ending up letak je barang tu kat anjung umah..da jadi cam store terbukak da..

Abis sental lantai, kemas sume.. bakal tunangku, sukur cbuk je ajak makan sama. xpe la ciankan die so aku temankan makan kt mcd.

Lpas makan2 tu tetibe rase nk wat mani+pedi..nk sarung cincin di jarilah katekan..mesti arr nk comey2 cket tgn tu kan..kaki pun nk duk bersimpuh bagai mesti nk comey2 kang klu org nmpak kaki berkerak aku tu kancel lak dorang nk meminang aku baru wuarrrghhh!!

So aku ajak sukur g mid valley..mule2 nk g kt kedai yg ape ntah name die nail arts ke ape tah tapi ramai giler lak org..(mase aku nk g tu la ramai org kan? waktu lain korang x leh g ke weh?) Pastu aku teringat kat metrojaya ade satu kedai tu so aku pun g sane. Tgk...cantek xde org.. aku pun wat classic manicure n pedicure klu x silap name pakej die. Perghh heaven gile amoi tu wat hehe nama die mary uolzz g la try.. kt 2nd floor..

Lpas tu balik umah, mamam lg n aku bega2 balik hantaran aku..time ni byk gak (lebih kurang byk la) sedare mare n jiran yg sudi menjenguk tgk ape2 yg patut ditolong..x pun tolong komen n kritik ape2 yg patut hehe..pastu aku iron alas dulang hantaran n baju tunang aku..mlm tu sempat lagi aku suh kakak aku bukak jahitan dat baju tunang tu sebab tailor tu bengong x ikut ukuran longgar yg aku nk..da ketat semacam je aku rase ..sepupu aku punyalah takut tgk kakak aku nk tetas jahitan tu takut something happen kt baju tu then nk pakai ape lak die kate hahaha...

entah mak nenek ape aku wat sampai tido pun nk dekat kul 3 pagi..bayangkanlah liatnye nk bangun awal pagi sabtu tu..aku sempat dgr mak aku terjerit2 suh aku n kakak aku bangun sbb die malu aunty aku ngan family die sume da dtg awal2 lgi utk menolong tpi kiteorg sedap2 tido lagi..So bile aku dgr je suare dorang cepat2 aku melompat bangun dr katil wat2 tgk hantaran..tepat2 tu dorang terjah bilik aku..fuhh selamat aku sempat bangun klu x sampai ke mlm nnt dorang perli kiteorg bgun lambat huhu...

Tapi betul2 aku kesiankan kakak n mak aku..mak aku cam keje x benti2 24 jam n kakak aku pun sakit sampai kaki die x leh jejak lantai dah..sampaikan mlm tu mak aku nangis sbb badan sengal lenguh2 satu badan x blh blah..

Pagi tu pun aku ade gak kemas2 depan umah, mop, basuh lantai luar umah n bentang tikar..pastu aku take time utk mandi dlu..tapi lepas tu peluh balik sbb aku wat ape ntah lpas tu..

Bile mekap artis tepon nk sampai aku suh abg aku amik die n sementara tu aku bilas badan balik. X sempat pakai baju die da sampai..kocoh2 pakai baju sampai lotion pun lupe nk pakai..



Pastu start mekap.. huduh giler mukeku di sini..auww..ok la die mekap tapi dlm gamba mmg nampak aku chubby sgt n siap nmpak double chin aku iskkk cedey..tapi member2 aku cakap nmpak cantik mekap die dlm gamba. aikk mekap yg nampak cantik?? nmpak sgt maksud ayat korang tu maksud die cmni "erin,ko mmg x cantik tapi mekap die ni cantik baru la nmpak muke ko cam manusie cket"..haha leh x aku pikir camni..

Mekap artis ni name die nurul fieyra. aku tgk hasil keje die dr internet je..pastu aku sms n bincang sume thru sms je..sekali pun aku x penah kol..kire aku cam tawakal gile2 arr..watnye aku da bagi deposit tapi die x dtg aritu camne? x ke kes naye weh..mekaceh ye fieyra tapi die ni pelik cket arr..jenuh aku n famili aku ajak , pelawa n pakse makan haram die nk makan...die wat derk je x makan..x lapo ke pelik lak aku..

tu dia berus je da berderet..klu x nmpak cantek gak x tau la weh...


Yg ni da abes mekap muke tgh nk wat rmbut tapi time ni ade xpuas ati cket..aku musykil kt die ni da tau rambut aku ni ala2 dua tige helai je yg ade ko letak la ape2 yg patut nk kasi volume, rambut pelesu ke hair extension ke ape2lah yg leh wat rmbut aku gelembung..tapi yg ado..die duk bantai kusut2kan rambut aku yg x brape ade tu je...


Bergambo lepas abes mekap. tetibe aku jdik cam kekok x reti posing, senyum pun cam x kene haha kelako je rase..cam malu2 pon ade hahaha motip nk malu??

Member2 yg sudi meneman kt bilik..dr kiri qila, aku yg awkward, akmal n huda. Tapi dorang ni dtg lambat cket taw smpatlah aku berdebar sndirian sblum dorang sampai.

Juliana dgn aju pon ade gak meneman kt bilik. Tu 2 org yg dok blakang tu. Korang pon dtg lambat gak kan ...saje taw!!!

Lame gak aku menunggu dlm bilik ngan dorang ni sbbnye rombongan tu dijemput makan dulu sblum bebincang..pulak...mak dah berpeluh dlm bilik ni korang leh lak makan2 dlu ek..

Menu utk hari tu ade ayam kari, sambal udang, daging kicap lade itam, sayur lodeh kering, ikan masin, sambal belacan, papedom, timun..ade gak tembikai, kuih coklat n kuih koci nyam2...

Sesi tawar menawar hehe..mak aku cakap dorang ni bincang lame2 sbb perut da kenyang makan so rilek2 je ckp..cehhh

Tapi akhirnya mak aku panggil gak aku kuar tuk disarungkan cincin..da pkul brape mase tu pun aku x sedar da...

Cehh..aku kuar dgn senyum simpulnye...tapi bile da duduk kt mini pelamin tu yg ado! aku rase cam nk blah cpat2 sbb mak aiii panasnye berpeluh2 sampai melekat2 rambut kt leher.. al maklum rumah xdok aircond rupe inilah jadinye.

Kakak sulung sukur sarungkan cincin.

Lepas sarung cincin ni aku xtau nk wat ape. aku rase aku cam patut blah tapi xde sape pon suh aku blah so aku stay la kt ctu cam org besanding. Tapi aku duk bawah la besanding duk kt kerusi kann..menitik2 peluhku jatuh..leh rase peluh tu mgalir dr atas hingga ke alur pungkokku haha...

Dorang bace doa, amek2 gambar n rombongan dijemput minum lak pastu. da abes la atur cara kirenye tuh..oklah bye2 semua,kawan2 pon nk blah, sedara mare pun nk mgundur dri katenye n lame2 tinggal la aku 1 famili je dengan.....

Rumah yg bersepah2, tunggang langgang, pinggan mangkuk, periuk kawah kotor!!! sape nk setelkan ni????

1 comment:

  1. oh, Congrats, Adik... and tq for the langkah bendul's hadiah.. luv it so mch! Luv u.. Muaaah!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...