Saya yang memang Saya

Sunday, September 2, 2012

My Precious


yuhuuu =)

Ini Aunie kesayangan pada pagi pertama selepas dilahirkan...


bawah ketiak ibu

Aunie pada pagi Aidilfitri pertamanya. Sudah 3 bulan!

marah sbb tak mahu baring!!!

Pantas masa berlalu. Sekejapan cik Aunie yg dulunya tidooo je kerjanya, tak kisahlah apa pun terjadi kat sekeliling kini sudah pandai lawan mata, payah nak tidur.

Cuma saya yang kadang-kadang masih tak percaya sudah punya anak, si debab ni.

Tuesday, July 31, 2012

Rasa


Penat lagi melelahkan! Itu cuma sebahagian daripada sekian banyak perasaan yg akan kita rasa apabila menyimpan rasa/rahsia/perasaan.

Aku simpan rasa ni sudah bertahun-tahun. Aku membesar dengannya. Penat atau lelah bukan lagi perkataan yang cocok untuk aku. Separuh gila atau mereng lebih tepat untuk menjelaskan keadaan aku.

Entah sampai bila aku harus macam ni tanpa seorang pun memahami apa yang aku rasa!

Aku terlalu penat untuk penat! 

Aku terlalu lelah untuk lelah!



Friday, July 27, 2012

Dalam Bilik

Yuhuuu =)

Salam Ramadan :) Sesuai dgn status sy sebagai seorang ibu sekarang, maka logiklah sudah dua hari sy berbuka dlm bilik berdua dgn anak sedang orang lain menjamu di meja makan kahkahkah (tawa pilu).

Nak taip entry ni pun kena berhenti beberapa kali sbb nak buat aksi badut depan anak untuk menghiburkan dia. Baru tahu macam mana susah jadi ibu. Padan muka saya! Dulu senang saja nak perlekehkan emak, sekarang kau rasa pulak kikiki.

Oh, nak sambung makan pun dah tak berselera. Tak apa, nanti boleh kurus!

Monday, April 23, 2012

Roti Bakar dan Kari


yuhuu =)

Huh!!! Tepanjat Maimon! tak pernah-pernah buat entry di pagi hari, tiba-tiba pagi ni gigih pula mengetuk keyboard menaip untuk blog. Alah sambil-sambil menunggu ulangan cerita Nora Elena pukul 10.30 kejap lagi eh, eh bukan Nora Elena...emmm sementara menunggu idea untuk mengarang literature review datang menjelma hihi kita borak-boraklah dulu dekat sini. Nak borak-borak dengan jiran sebelah-menyebelah kaedahnya asyik berkunci mangga je rumah masing-masing. Tak dapat nak buat perjumpaan dengan ahli mesyuarat tingkap (kalau tak paham pergi tgk cerita P. Ramlee and NO, I'm not that old).

Pagi ni macam biasa, kita bangun gosokkan baju suami untuk ke pejabat (menaip sambil feeling2 Izzah Ombak Rindu) lepas tu kita ke dapur untuk buatkan sarapan suami kiteww hihihi. Rasa mithali sangat sangat, hark tuiii!! Drop it, Erin!

Ok, dengan intonasi normal, saya menyambung cerita. Saya ni jenis yang jarang plan apa nak makan atau sediakan untuk sarapan pagi. Kadang-kadang malam sebelumnya hanya ada rough idea apa nak sediakan untuk esok paginya. Malam semalam ala-ala tercari idea nak prepare apa untuk breakfast then teringat ada lebihan kari daging yang saya masak semalam. Terus otak kata, "OK, setel!!!". Amboi, mementanglah suami pencinta tegar kari, terus otak bagi green light. But seriously, saya percaya suami saya tak akan marah andai kata saya buat tabiat hanya masak lauk kari dan kuah kicap sepanjang tahun. He will survive!!

Jadi saya pun masuk dapur, panaskan kari. Lepas tu baru nak terfikir ye, eh nak makan kari dengan apa ni? Tak kan dengan nasi sejuk kot. Tengok ada roti putih banyak lagi, otak terus, "OK, setel!!!". Tapi, rasa kurang mithali pula kalau nak hidang kari dengan roti kosong macam tu je kan, macam tak ada effort pula rasanya hihihi (statement feeling2 buat presentation assignment).

Teringat pula suami suka roti sapu mentega yang dibakar.Dia suka puji tau kalau saya buat roti+sapu mentega+bakar masak atas frying pan kosong+tak letak minyak tu. Buat saya malu je sebab cara dia cakap tu macam saya dah come out dengan resepi yang paling brilliant di muka bumi ini. Padahal, yang ado je. Budak kecik pun tahu buat, chettt!!! Bezanya daku masak atas frying pan instead of toaster kerana di rumahku ini tiada toaster sobs,sobs,sobsss. Sampai hati korang tak hadiahkan toaster sempena perkahwinanku dulu sobs,sobs! Dan aku yang cheapskate ni pun sampai hati berkata, "Buat apa nak beli toaster sedangkan boleh buat roti bakar dengan frying pan!!!!". Oh, cheapskatenya diriku.

Sambil-sambil saya panaskan kari, masak roti tu, saya terbayangkan kesedapan kari yang saya masak sendiri itu. Ya, saya sedang perasan. Hihi, bukanlah tapi saya ni ada perception iaitu kari yang dimasak akan rasa lebih sedap bila kita makan esoknya. Rasa lebih kaw gitu. Lepas tu teringat, uish bestnya kalau dapat makan kari yang tengah perhangat ni dengan roti canai home-made. Uishh hampir meleleh air liur. Tapi kita tak tahu buat roti canai sendiri! Kalau tahu pun gerenti kita malas nak mencanai bagai pagi-pagi ni. Jadi kita sedapkan hati, makan dengan roti putih gardenia pun ok what!!!

Suami kita makan dulu sambil kita sediakan air permintaannya, teh tarik. Sebab apa kata air permintaan, sebab kita tanya, nak air apa? Kalau kita tak tanya dulu, terus sediakan je maknanya bukan air permintaan ye kawan-kawan. Gitu pulak?? YE, gitu! Mula-mula berkerut sebab rasa nak buat teh tarik tu leceh, tapi saya buat juga sebab dah gatal-gatal tanya, suami pun dah jawab nak air apa, lepas tu tak kan tak nak buat pula. Masa kita hidang air tu, suami pun puji, "sedap juga awak goreng roti ni". Saya dah macam, "goreng???". Oh, baru teringat itu just his personal choice of word untuk menerangkan dia suka cara saya sediakan roti tu. Jadi saya pun senyum je sambil dalam hati cakap, "awak memang sukalah setiap kali saya buat roti macam tu, short term memory punya suamiku".

Lepas dia dah pergi kerja, barulah kita menghadap sarapan kita. Kita makan saki baki je sobs, sobs. Ah, sudah Erin!! jangan nak buat cerita sedih. Banyak je kuah tu lagi. Kita tak makan sekali dengan suami kita bukan sebab takut kari tak cukup, tapi sebab kita ambil pil zat besi. Kena tunggu setengah jam selepas ambil pil baru boleh makan benda lain untuk penyerapan zat yang lebih awesome! Kita pun dengan pasrahnya nak makanlah ni. Pasrah sebab roti yang kita prepare untuk diri kita tu hangus sikit sebab kita dengan mithalinya melayan suami kita berborak masa dia makan sambil terlupa roti di frying pan.

Bismillah, kita cubit roti ala-ala hangus dan cicahkan ke dalam kuah kari, kita masukkan dalam mulut. Oh, awesomenya rasa roti lawan dengan kari ni!!! Macam, macam, macam makan roti canai home made dengan kari yang kita idamkan tadi!!! Hahahaha over tak saya? But seriously, itulah yang saya rasa. Dalam kepasrahan menyuap roti hangus, Allah anugerahkan rasa sedap dalam kunyahan saya itu. Tak tahu apa yang buat rasa roti bakar cicah kari tu terasa sedap benar di tekak saya, sama ada menteganya ke, tahap kehangusannnya ke atau karinya yang dapat mengcover kehangusan roti? Serious, saya tak tahu. Yang pasti, saya berselera makan sarapan roti mentega bakar hangus cicah dengan kari daging semalam dan ohhhhh dengan teh tarik pulak tu. Allah, sedapnya!


Sunday, April 22, 2012

Gigih Menggagahi!


yuhuu... =)

Saya sedang gigih mengagahi:-

- kaki bengkak sebelah ala gajah
- duduk rumah seorang diri sehari suntuk sebabtakadatransport dan taklaratpunnakjalannganperutbesar
- kekeringan akaun kewangan *berharap miracle akan terjadi
- menulis chapter 2 untuk dissertation master yang menjerihkan
- sakit pada tulang pelvis
- rambut yang entah apa-apa tapi tak boleh straighten balik sebab preggy
- posisi tidur yang serba tak kena sebab perut makin membesar
- mimpi yang memenatkan tak habis-habis pasal dissertation
- memasak dengan kaki yang membengkak
- kesukaran mnggunakan aplikasi tandas cangkung di rumah hihihi
- baju yang semakin kurang boleh dipakai tapi tak boleh ditambah koleksi kerana tiada dana
- menahan untuk membeli sekian banyak keperluan kerana perlu berjimat
- menahan nafsu untuk tidak makan makanan manis kegemaran

Saya boleh sebab saya terpaksa bolehkan!


Saturday, April 14, 2012

baby shower

yuhuu =)

Saya sedang bertabah mengharungi trimester ketiga kandungan saya. Sudah lapan bulan, sesak juga membawa perut ke huhu ke hilir tapi demi Auni kesayangan, ibu tempuh juga.

Alkisah, waktu kandungan mencecah tujuh bulan, Huda menghubungi saya. Katanya mahu buat "baby shower" untuk saya. Baby shower yg dirancang ni lebih kepada untuk berkumpul bersama rakan-rakan, makan-makan dan main games. Bukannya seperti acara adat melenggang perut tu.

Baby shower ni dibuat di rumah saya, tapi saya tak sediakan apa-apa sangat pun. Buka pintu terima tetamu saja hihi. Makanan konsep ala pot luck gitu. Masing-masing bawa seorang sedikit. Saya beli mee goreng basah, kuih udang, tauhu sumbat dan bancuh minuman. Aju bawa mini muffin & chocolate moist yg saya tempah (harga kawan2 pastinya), Aju juga bawa puding caramel dan air soya 1 karton! Baik utk ibu mengandung katanya.

Ema bawa set pizza + pepsi, Qila bawa kek, Akmal bawak dunkin donat dan Diba bawa ayam kfc. Huda pula masak spageti bolognese dan sandwich juga minuman yang tak sempat dihidang. Konsepnya konon hi tea (sebab tu banyak makanan manis-manis) tapi dah membawa sampai ke malam sebab sebahagiannya lambat sampai.


 posing ramai-ramai sebelum majlis berakhir

Aju yang pertama sampai sebab mahu hias rumah sekangkang kera saya ni untuk dapatkan mood baby shower.Warna-warni hiasannya, saya suka! Siap panjat meja untuk gantung hiasan paper fan dari siling. Saya tolong menyebok apa yang patut je hihi...






Kemudian Ema dan kawannya Mya sampai. Dikerah meniup belon sampai habis sepaket, tak kira korang takut belon meletup ke apa! Kemudian, si bakal ibu, Tim pun sampai. Kesian mereka ni, saya dera duduk lama sebelum dapat makan. Maaflah ye, room service tergendala pula hari tu.


dari kiri Ema, Mya dan Tim, antara VIP yg awal hadir


sebahagian dari hidangan pada hari itu


Kemudian barulah Akmal+partner, Qila dan Boy tiba. Sementara menunggu yang lambat bebenor sampai, kami sempat adakan sesi fotografi dalam rumah hihi, aktiviti kegemaran ramai ni bila-bila buat pun memang selalu dapat sambutan ;P






Akhirnya sampai juga Diba+Fad dan seorang lagi bakal ibu,  Huda+Ady. Masing-masing ada urusan sebelumnya, jadi tak boleh nak bising-bising kat dorang hihi. Huda habis kerja agak lewat, lepas tu kena masak pula untuk dibawa ke sini. Selesai makan, kami main beberapa game yg disediakan Huda. Seronok!!! Untuk yang menang tak ada hadiah hihi (tak ada penaja), tapi yang kalah didenda pakai topi baby dan hisap puting :P



ramainya mak buyung belon. dari kiri saya, Huda, Diba, Akamal dan Qila

game teka berapa besar perut bakal ibu 
game teka anak ikut feature mak atau bapanya

game habiskan soya dalam botol untuk bakal papa sekalian

siapa kalah, kena denda macam ni


Pendek kata, hati saya terhibur dan gembira pada hari itu. Harap tetamu-tetamu yang datang pun rasa begitu. Sungguh, saya tak mengharap diberikan hadiah tapi terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi memberi. Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan. 








Saya cuma berharap, hari itu menjadi kenangan manis dan pembakar semangat untuk saya membawa Auni kesayangan ke dunia ini :) 



Thursday, March 22, 2012

Rai Hari Jadi

yuhuuu =)

Cerita ni dah berhabuk dlm draf, baru hari ni rasa nak edit dan publish. Pasal sambutan hari lahir salah seorang teman baik saya, Aju. Seperti biasa, buat secara ringkas je. Makan-makan, borak dan balik hihi. Yang penting dapat bersua muka dan catch up dengan my girls yg super busy semuanya. 

Kali ni saya pilih utk pergi dekat-dekat saje, dekat Kg. Puah, Gombak. Le Chateau de Puah! hamboi nama very the internationale. Ada byk pilihan makanan kat sini, kena ambil masa sikit untuk "study" menu apa yang kita nak pesan hiii... Oh, dekat sini ada juga perkhidmatan tropical sauna spa. Siapa yang terasa nak memanjakan diri tu bolehlah datang sini.

Ini kali pertama saya uruskan sambutan hari lahir kawan-kawan hihihi seronok juga. Selalunya saya follow the flow je. Tapi dek kerana organizer tetap yg punya birthday, saya kenalah take over. Alah setakat buat reservation tempat, kek dan hebahkan pada kawan-kawan je pun nak kecoh kan saya ni hihi...pirst time, pirst time!!

Malas nak tulis panjang-panjang. Mari kita tengok gambar!



Le Chateau de Puah



saya dan "budak perempauan hari lahir"

Mona dan famili


Anak bujang Mona


Saya dan orang kesayangan


Aju dan future partner?


Ju dan tunang

test camera sebelum "surprise"


staf restoran dtg usung kek surpriselah sgt 


kek aiskrim yg masih keras membeku :)


potong jangan tak potong


lilin dah cabut separuh, jadi indikasi umur tak terpakai di sini


Saya doakan Aju semoga menjalani hidup yang diberkati Allah, panjang umur dan bahagia selalu. Saya sayang kawan-kawan saya :)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...